Ski vakanties van NU zijn veel meer dan Skiën en Boarden

Het boeken en plannen van een skivakantie is veel complexer dan een aantal jaar terug (en toen was het al vrij complex). Je kan niet zomaar meer een skivakantie selecteren op Sneeuwzekerheid, Hotel/pension, Skipas en/of de Apres-ski mogelijkheden.

De mentaliteit van wintersporters is namelijk de afgelopen 30 jaar sterk veranderd. Tegenwoordig gaat het meer over plezier dan over inspanning. Mensen kwamen vroeger voor de sport, nu komen ze voor plezier. De gemiddelde tijd dat een wintersporter op de latten staat is dan ook gedaald van 6 uur (10 jaar terug) naar net aan 4 uur nu.

Misschien denk je dat als mensen met wintersportvakantie gaan, ze de meeste van de tijd bezig zullen zijn met het cruisen van de bergen op de latten of plank, maar dit is ver achterhaald. Vroeg opstaan om als eerste de maagdelijk geprepareerde piste te bedwingen en tot 5 uur middags door te gaan, is niet meer voor iedereen de norm.

Wintersporters van NU blijken net zoveel tijd door te brengen in de Spa, met Wine and Dine of natuurtochten en/of met andere recreatieve activiteiten, als op de ski’s.

Wintersportresorts spelen dan ook heel handig in op deze entertainment-trend. Zij merken dat zelfs binnen 1 gezin de gezinsleden vaak totaal andere dingen willen beleven. Vader wil bv vroeg op de latten staan, moeder wil juist naar de spa, de dochter wil schaatsen en de zoon wil eerst naar de bioscoop of game-room voordat hij in de middag gaat snowboarden. Hotels en appartementen merken dat hun kamers volgeboekt worden, juist omdat ze een spa, zwembad, geweldige keuken en extra’s kunnen bieden. Dat ze veel duurder zijn dan 10 jaar terug maakt blijkbaar niet uit. Als voorbeeld in Vallorcine, in de buurt van Chamonix, heeft het vijf-sterren Hotel Residence et Spa, een Japans bad, een Hamam en Sauna- en zij merken dat vele van hun klanten voor het grootste deel helemaal niet gaan skiën. De meeste gasten komen juist om hun batterijen op te laden en voor de rustige en authentieke sfeer. De Europese skigebieden merken dat er een sterke behoefte is aan de duurdere Wine and Dine mogelijkheden, de gebruikelijke raclettes of friten mit Worst, daalt sterk in populariteit. Het Franse Courchevel telt zelfs zeven Michelin-ster restaurants, evenals vele eetgelegenheden die prestige wijn awards hebben gewonnen.

Toch is niet ieder wintersporter uit op (alleen) de luxe Spa en Wine and Dine beleving, er blijkt een steeds grotere behoefte te leven om weer back to the roots te gaan, zoeken naar de puurheid van de bergen en van de natuur beleven. ‘Deze mensen gaan liever maar drie uur skiën en besteden de rest van de tijd met BV Sneeuwschoenwandelen , Sleeën, Bergwandelen of Ski joering (een Scandinavische vorm van Skiën waar je op je ski’s getrokken wordt door paarden)’

Deze verandering van trend en dus de ongekend hoeveelheid aan winter(sport) mogelijkheden, maakt het juist heel lastig (als je er niet in thuis bent) om die vakantie-locatie te vinden waar Jij en je metgezellen optimaal aansluiting vinden. Het is een beetje als zoeken in de hooiberg. Mijn advies zou dan ook zijn om je goed te laten adviseren voordat je een wintersport vakantie gaat boeken. Er is zoveel meer dan je na even Google’n kunt vinden.

Ik kan samen met jou opzoek gaan naar wat Jij wilt beleven, wat JIJ verwacht, naar jouw specifieke wensen. Wil je BV avontuur, een adrenaline stoot, ontspannen of juist een natuurbeleving, ik vindt voor jou de meest passende winter(sport)vakantie.